This Manamix theme produces 3 different style menus. - Please check menu one menu two menu three

Weetjes i.v.m. papier

 

Van onze papierfabrikant

Wat is het verschil tussen kopieer- en offsetpapier?
Kopieerpapier is geschikt voor het zgn. xerografische proces, waarbij het papier eerst statisch wordt opgeladen om toner aan te trekken. Vervolgens wordt het tonerpoeder in het papier ingebakken (fusing); de plotse en felle verhoging van de temperatuur (tot 200 graden) verandert aanzienlijk de eigenschappen van het papier.
Daarom is kopieerpapier aanzienlijk droger dan offset papier; het heeft een absolute vochtigheidsgraad van max. 4,8% (offset ong. 6,5%).
Xerografisch papier is dus duurder dan offsetpapier aangezien het meer energie vergt om zo een lage absolute vochtigheidgraad te bereiken.

Al het papier lijkt op elkaar. Waarom is het ene duurder dan het andere?
De productiekosten kunnen aanzienlijk verlaagd worden door op enkele parameters te spelen.
Men kan o.a.:

 • de snelheid van de machine verhogen, waardoor de vaste kosten verlaagd worden
  een deel cellulose vervangen door minerale vulstoffen, die 10 tot 20 keer goedkoper zijn
  langer wachten alvorens de messen te vervangen
  goedkopere pulp gebruiken

Al deze methodes hebben grote nadelen:

 • wanneer de machine zeer snel draait, liggen de vezels grotendeels in één richting (machinerichting), waardoor je minder stijfheid verkrijgt en meer kans op storingen
  een teveel aan vulstoffen en een laattijdige vervanging van de messen veroorzaakt stof: de grote vijand van copiers en printers!
  goedkope pulp is minder zuiver en bevat meer harsen die de fotoconductoren beschadigen

Een goedkoop papier is dus duur in gebruik!!!

 1. Moet men het papier op voorhand uitpakken om het vervolgens in de copier of printer te laden? Zeer zeker niet! Hierdoor kan je de (electro)statische eigenschappen van het papier wijzigen, wat opstroppingen kan veroorzaken. Bovendien moet je er dan op toezien dat het papier in een mooie rechte stapel in de machine wordt gebracht (om nog maar te zwijgen van eventuele beschadigingen die aan het papier kunnen aangebracht worden).

 2. Is papier gevoelig aan klimatologische omstandigheden?
  Papier houdt noch van bruuske temperatuurschommelingen, noch van wijzigingen in de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld heeft men dus meer last met opstroppingen, (en andere typische problemen zoals " curling " …) tijdens strenge, droge winters en warme, vochtige zomers. Voor een optimale verwerking is het aan te bevelen het papier (verpakt!) 24 uur op voorhand in de kantoren te stockeren en de verpakking zo lang mogelijk intact te houden.

 3. Het pictogram op een omslag…
   staat je toe je mailings als "drukwerk" en dus voordeliger te frankeren. Om hiervan te kunnen genieten moet De Post je omslag kunnen openen en mag je enkel niet-gepersonaliseerde tekst opsturen.

 4. Een inkjet printer spuit minuscule druppels inkt doorheen de spuitmondjes van de printcartridge. Een stofferig papier kan de spuitmondjes van de cartridge doen verstoppen en de printkwaliteit nadelig beïnvloeden. Enkele euro’s "besparing" kunnen je dus meer kosten dan je denkt.

 5. Bij het printen van foto’s en andere "volvlakken" kan een velletje A4 80gr tot de helft van zijn gewicht aan vocht opnemen.
  Zodra je je printer in "photo mode" gebruikt, doe je er dus goed aan voor een zwaarder of een speciaal behandeld (gecoat) papier te kiezen.

 6. Waartoe dienen etiketten met rechte en afgeronde hoeken?
  Etiketten met rechte hoeken dateren nog uit het kopieertijdperk. Destijds maakte men een "master" (of "format") op een typmachine of computer om deze vervolgens te kopiëren. Vandaag ontwerp je de formats op de computer en drukt ze direct af op een inkjet- of laserprinter. In deze compacte desktop printers wordt het papier danig geplooid en hiertegen is een vel met etiketten niet altijd bestand. Daarom hebben printer-etiketten altijd een boord rondom het A4-vel en afgeronde hoeken, omdat deze beter bestand zijn tegen de wrijvings- en trekkrachten die in de printer worden ontwikkeld.